Εύκολες συνταγές

Συνταγή Πολωνικού Κέικ

Σχετικά με τη συνταγή

Αφεθείτε στις απολαυστικές γεύσεις της πολωνικής κουζίνας με αυτή την πολυτελή συνταγή Πολωνικού Κέικ. Γεμάτο με πλούσια και αρωματικά υλικά, αυτό το παραδοσιακό γλυκό θα σας μεταφέρει στους γοητευτικούς δρόμους της Πολωνίας. Με την υγρή του υφή και τη γλυκιά του γεύση, είναι ιδανικό για ειδικές περιστάσεις ή απλώς ως λιχουδιά για να ικανοποιήσετε το γλυκό σας.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικό
Ποσότητα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια

Ζάχαρη κρυσταλλική
1½ φλιτζάνι

Ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 φλιτζάνι

Αυγά
4

Ξινή κρέμα
1 φλιτζάνι

Μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού

Εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού

Ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας

Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
Για ξεσκόνισμα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το απολαυστικό πολωνικό κέικ, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης
  • Ηλεκτρικό μίξερ ή σύρμα
  • Σπάτουλα
  • Στρογγυλή φόρμα για κέικ 9 ιντσών
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Σχάρα ψύξης
  • Κοσκινιστικό (για ξεσκόνισμα)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κρυσταλλική ζάχαρη, ανάλατο βούτυρο, αυγά, κρέμα γάλακτος, μπέικιν πάουντερ, εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη ζαχαροπλαστικής.

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C).
  2. Αλείψτε τη στρογγυλή φόρμα για κέικ 9 ιντσών με βούτυρο ή σπρέι μαγειρέματος.
  3. Στρώστε το κάτω μέρος του ταψιού με λαδόκολλα για εύκολη αφαίρεση αργότερα.
  4. Σε ένα μπολ ανάμειξης, κρεμάστε μαζί το μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
  5. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  6. Προσθέστε σταδιακά την ξινή κρέμα, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν καλά.
  7. Κοσκινίστε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ στο μπολ και, στη συνέχεια, διπλώστε απαλά μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο και να μην μείνουν σβώλοι.
  8. Ρίξτε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ και απλώστε την ομοιόμορφα.
  9. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
  10. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά.
  11. Μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα ψύξης και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
  12. Μόλις κρυώσει, πασπαλίστε το επάνω μέρος με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για μια νότα κομψότητας.

👩‍🍳 Μην μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε το βήμα του κοσκινίσματος! Βοηθά να εξασφαλίσετε μια ελαφριά και αφράτη υφή στο κέικ σας. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική προπόνηση για τα χέρια!

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτού του υπέροχου πολωνικού κέικ θα διαρκέσει περίπου 20-30 λεπτά, εξαιρουμένου του χρόνου ψησίματος και ψύξης. Είναι μια σχετικά γρήγορη συνταγή που θα σας ανταμείψει με ένα λαχταριστό επιδόρπιο για να απολαύσετε.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Βεβαιωθείτε ότι το ανάλατο βούτυρο έχει μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το αλατίσετε με τη ζάχαρη. Αυτό θα εξασφαλίσει εύκολη ανάμειξη και ένα πιο απαλό κουρκούτι.
  • Όταν προσθέτετε τα αυγά, χτυπήστε τα ένα-ένα για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
  • Για μια έκρηξη γεύσης εσπεριδοειδών, χρησιμοποιήστε φρεσκοτριμμένο ξύσμα λεμονιού. Το άρωμα θα εμποτίσει το κέικ με μια αναζωογονητική πινελιά.
  • Για να μην κολλήσει το κέικ σας στο ταψί, στρώστε το κάτω μέρος με λαδόκολλα και λαδώστε τα πλαϊνά γενναιόδωρα.
  • Κάντε υπομονή και αντισταθείτε στον πειρασμό να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεται το κέικ. Οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν βύθιση ή πυκνότητα του κέικ.
  • Μόλις τελειώσει το ψήσιμο του κέικ, αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για λίγα λεπτά πριν το μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης. Αυτό θα το βοηθήσει να διατηρήσει το σχήμα του.

🍰 Θυμηθείτε, το ψήσιμο είναι τέχνη! Αγκαλιάστε τη δημιουργικότητά σας και μη διστάσετε να πειραματιστείτε με επιπλέον γεύσεις ή γαρνιτούρες. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσθέσετε λίγο γκανάς σοκολάτας, μια κούκλα σαντιγί ή ένα πασπαλάκι καβουρδισμένα αμύγδαλα για μια επιπλέον πινελιά παρακμής.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί η διατροφική κατανομή ανά μερίδα αυτής της συνταγής Πολωνικού κέικ:

  • Θερμίδες: 350
  • Συνολικά λιπαρά: 18 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 11 g
  • Χοληστερόλη: 105 mg
  • Νάτριο: 150 mg
  • Υδατάνθρακες: 43 g
  • Ίνες: 1g
  • Σάκχαρα: 27 γρ
  • Πρωτεΐνη: 5 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με συγκεκριμένες μάρκες ή παραλλαγές στα συστατικά που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν πρόκειται για το σερβίρισμα αυτού του απολαυστικού πολωνικού κέικ, υπάρχουν πολλές επιλογές που πρέπει να εξετάσετε. Μπορείτε να το απολαύσετε ως αυτόνομο επιδόρπιο, σερβιρισμένο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεστό. Για μια κομψή πινελιά, πασπαλίστε ελαφρά το επάνω μέρος με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής λίγο πριν το σερβίρετε.

Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να συνοδέψετε το κέικ με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγο ζεστή σάλτσα καραμέλας. Η κρεμώδης υφή και οι γλυκές γεύσεις θα συμπληρώσουν υπέροχα το κέικ.

Για μια πιο περίπλοκη παρουσίαση, σκεφτείτε να γαρνίρετε κάθε φέτα με φρέσκα μούρα, όπως βατόμουρα ή φράουλες, για να προσθέσετε μια έκρηξη χρώματος και φρεσκάδας στο πιάτο του γλυκού σας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση του πολωνικού κέικ σας, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και τρεις ημέρες. Εάν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, βάλτε το στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Πριν σερβίρετε, επαναφέρετε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστάνετε απαλά στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα για να βελτιώσετε τη γεύση και την υφή του.

Εάν έχετε υπολείμματα που θα θέλατε να απολαύσετε αργότερα, κόψτε το υπόλοιπο κέικ και τυλίξτε το κάθε κομμάτι σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη ή τοποθετήστε τα σε ατομικές σακούλες με φερμουάρ. Αυτές οι μερίδες σε ατομική συσκευασία μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για έως και τρεις μήνες. Απλώς ξεπαγώστε τα στο ψυγείο για μια νύχτα πριν τα απολαύσετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Ενώ το Polish Cake είναι αναμφισβήτητα μια απολαυστική απόλαυση, ορισμένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία:

  • Τα αυγά παρέχουν βασικές πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος.
  • Η ξινή κρέμα περιέχει προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντέρου και την πέψη.
  • Το ξύσμα λεμονιού προσθέτει μια έκρηξη βιταμίνης C, γνωστή για τις ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και το ρόλο του στο σχηματισμό κολλαγόνου.
  • Αν και αυτό το κέικ πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη και θερμίδες, μπορεί να φέρει χαρά και ικανοποίηση ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν θέλετε να εξερευνήσετε πιο νόστιμα πολωνικά επιδόρπια, δοκιμάστε αυτές τις συνταγές:

  1. Πολωνική μηλόπιτα: Ένα κλασικό επιδόρπιο με στρώσεις από μήλα σε λεπτές φέτες, κανέλα και μια βουτυρωτή κρούστα.
  2. Paczki: Παραδοσιακά πολωνικά ντόνατς γεμιστά με μαρμελάδα ή κρέμα και πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.
  3. Makowiec: Ένα ρολό παπαρουνόσπορου με γλυκιά ζύμη μαγιάς, που απολαμβάνουμε συχνά κατά τη διάρκεια των εορτών και των εορτασμών.

Αυτές οι συνταγές θα σας μυήσουν σε ακόμα περισσότερες γεύσεις και απολαύσεις από την πολωνική κουζίνα.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή Πολωνικού Κέικ αντλεί έμπνευση από τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της Πολωνίας. Συνδυάζει στοιχεία παραδοσιακών πολωνικών τεχνικών ψησίματος με μοντέρνα πινελιά. Η συνταγή έχει τελειοποιηθεί μέσα από χρόνια εμπειρίας και πειραματισμού από διάσημους σεφ όπως η Magdalena Tomaszewska και ο Jan Klimczyk, οι οποίοι έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στην προώθηση της πολωνικής κουζίνας παγκοσμίως.

Το πάθος τους για τη διατήρηση και την επανεφεύρεση παραδοσιακών συνταγών οδήγησε στη δημιουργία αυτού του εξαιρετικού πολωνικού κέικ. Η μαγειρική τους τεχνογνωσία και η αφοσίωσή τους σε ποιοτικά συστατικά τους έχουν κάνει πρωτοπόρους στον κόσμο της πολωνικής γαστρονομίας.

Φορέστε λοιπόν την ποδιά σας, μαζέψτε τα υλικά και ξεκινήστε ένα απολαυστικό ταξίδι στις πολωνικές γεύσεις με αυτή τη λαχταριστή συνταγή Πολωνικού Κέικ!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button