Εύκολες συνταγές

Συνταγή πιάτου με μαύρα φασόλια

Σχετικά με τη συνταγή

Είστε έτοιμοι να φτιάξετε ένα απολαυστικό και γευστικό πιάτο; Μην ψάξετε πέρα ​​από αυτή τη δελεαστική συνταγή για το πιάτο με ξηρά μαύρα φασόλια. Γεμάτο από πλούσιες, γεύσεις και ανακουφιστικές υφές, αυτό το πιάτο είναι μια τέλεια επιλογή για κάθε περίσταση. Είτε είστε έμπειρος μάγειρας είτε αρχάριος στην κουζίνα, αυτή η συνταγή είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους γευστικούς σας καλούς και θα αφήσει όλους να ζητήσουν δευτερόλεπτα!

Συστατικά

Ακολουθεί ένας απλός πίνακας με όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για αυτό το νόστιμο πιάτο με ξηρά μαύρα φασόλια:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Ξηρά μαύρα φασόλια
1 φλιτζάνι

Κρεμμύδι
1 μεγάλο

Σελίδες σκόρδο
3

Πιπεριά
1

Ντομάτα
2

Κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού

Πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
Για γεύση

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Νερό
3 φλιτζάνια

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το απολαυστικό πιάτο με ξηρά μαύρα φασόλια, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας τα εργαλεία και τα συστατικά:

  • Μεγάλη κατσαρόλα
  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Ξύλινο κουτάλι
  • Μεζούρες και κουτάλια

Τώρα που έχουμε όλα τα έτοιμα, ας βουτήξουμε στη διαδικασία προετοιμασίας!

Προετοιμασία

  1. Ξεκινήστε ξεπλένοντας τα ξερά μαύρα φασόλια κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες. Στραγγίζουμε καλά.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδο, την πιπεριά και τις ντομάτες.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο και ελαφρώς χρυσαφί.
  5. Ανακατεύετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρεύετε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να μυρίσει.
  6. Προσθέστε την ψιλοκομμένη πιπεριά και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  7. Τώρα, προσθέστε τις ντομάτες, το κύμινο σε σκόνη, την πάπρικα και το αλάτι στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν.
  8. Προσθέστε τα ξεπλυμένα μαύρα φασόλια στο μείγμα και στη συνέχεια νερό.
  9. Φέρτε το μείγμα σε βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα.
  10. Σιγοβράζουμε τα φασόλια για περίπου 1,5 έως 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν πλήρως. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και προσθέτουμε περισσότερο νερό αν χρειάζεται.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το πιάτο με μαύρα φασόλια είναι περίπου 20 λεπτά. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ο χρόνος μαγειρέματος που χρειάζεται για να αποκτήσετε τα φασόλια τρυφερής σύστασης είναι περίπου 1,5 με 2 ώρες. Φροντίστε λοιπόν να προγραμματίσετε ανάλογα και να αφήσετε αρκετό χρόνο για να σιγοβράσουν τα φασόλια και να αναπτύξουν τις πλούσιες γεύσεις τους.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan φίλους μας, αυτή η συνταγή είναι ήδη κατάλληλη ως έχει! Δεν απαιτούνται αλλαγές συστατικών για τις δύο απολαυστικές γεύσεις αυτού του πιάτου με μαύρα φασόλια. Ο συνδυασμός μαύρων φασολιών, λαχανικών και μπαχαρικών δημιουργεί μια χορταστική και υγιεινή επιλογή vegan γεύματος.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Τώρα που περάσαμε από τα βασικά βήματα για την προετοιμασία αυτού του νόστιμου πιάτου, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διασφαλίσουμε ότι το πιάτο σας με ξηρά μαύρα φασόλια βγαίνει τέλεια:

  1. Το μούλιασμα των μαύρων φασολιών κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου μαγειρέματος. Αν θέλετε να μουλιάσετε, πετάξτε το νερό που μου λιάζει και ξεπλύνετε τα φασόλια πριν τα προσθέσετε στην κατσαρόλα.
  2. Αν προτιμάτε μια πιο λεία υφή για το πιάτο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ εμβάπτισης ή ένα κανονικό μπλέντερ για να κάνετε μερική που πρέπει να κάνετε τα μαγειρεμένα φασόλια πριν τα σερβίρετε. Αυτό δίνει στο πιάτο μια κρεμώδη υφή, ενώ παράλληλα διατηρεί μερικά ολόκληρα φασόλια για πρόσθετη υφή.
  3. Μπορείτε να προσαρμόσετε τα καρυκεύματα σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Προσθέστε περισσότερη πάπρικα για πιο καπνιστή γεύση ή αυξήστε τη σκόνη κύμινου για επιπλέον βάθος.
  4. Σερβίρετε το πιάτο με μαύρα φασόλια με μια από άφράτο ρύζι ή ζεστές τορτίγιες για να κλείσετε το γεύμα. Γαρνίρετε με φρέσκο ​​κόλιαντρο, αβοκάντο κομμένο σε κύβους ή μια στύψιμο χυμό λάιμ για πρόσθετη φρέσκα και λάμψη.
  5. Τα υπολείμματα δεν μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες. Ζεσταίνετε ξανά απαλά στην εστία ή στο φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτοντας λίγο νερό εάν χρειάζεται για να διατηρήσετε την υγρασία.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των κατά προσέγγιση θρεπτικών αξιών ανά μερίδα (με βάση την απόδοση 4 μερίδων):

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Πρωτεΐνη
11g

Υδατάνθρακες
42g

Παχιά
4g

Ίνα
10 g

Λάβετε υπόψη ότι οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που αναφέρονται και τα μεγέθη μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να αναβαθμίσετε την παρουσίαση του πιάτου σας με ξηρό μαύρο φασόλι, σκεφτείτε να το γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο ​​κόλιανδρο ή μαϊντανό. Το ζωηρό πράσινο χρώμα προσθέτει φρεσκάδα στο πιάτο. Επιπλέον, μπορείτε να τακτοποιήσετε μερικές σφήνες ασβέστη στο πλάι για να πιέζουν οι πόλεις τις μερίδες τους, παρέχοντας μια γευστική πινελιά.

Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύματος, σερβίρετε το πιάτο Dry Black Bean Dish μαζί με:

  • Αφράτο λευκό ρύζι στον ατμό: Η απαλότητα του ρυζιού συμπληρώνει τις δυνατές γεύσεις των φασολιών.
  • Ζεστές τορτίγιες ή κοχύλια τάκο: Δημιουργήστε DIY tacos γεμίζοντας τις τορτίγιες με το συνδυασμό των μαύρων φασολιών και προσθέτοντας επικαλύψεις όπως τριμμένο μαρούλι, ντομάτες σε κύβους και μια κούκλα κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι χωρίς γαλακτοκομικά.
  • Φρέσκιες φέτες αβοκάντο: Η κρεμώδης υφή του αβοκάντο συνδυάζεται υπέροχα με τα χορτάσια φασόλια.

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με τις πλευρές σας και να τις προσαρμόσετε με βάση τις προτιμήσεις σας. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο, χορταστικό γεύμα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα (που μπορεί να είναι σπάνια με αυτό το νόστιμο πιάτο), φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Αν αποθηκευτεί σωστά, το Dry Black Bean Dish θα παραμείνει φρέσκο ​​για 3-4 ημέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε, προσθέστε λίγο νερό ή ζωές για να διατηρήσετε την υγρασία και να μην στεγνώσετε τα φασόλια.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Αυτό το πιάτο με ξηρά μαύρα φασόλια δεν είναι μόνο απίστευτα νόστιμο αλλά και γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Για την υγεία των βασικών συστατικών:

  • Μαύρα φασόλια: Αυτά τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων. Μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη, να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Πιπεριά: Πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, οι πιπεριές συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προσφέρουν επίσης μια ζωντανή, τραγανή υφή στο πιάτο.
  • Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι γεμάτες με λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιέχουν επίσης βιταμίνες A, C και K, καθώς και κάλιο.
  • Κρεμμύδι και σκόρδο: Αυτά τα αρωματικά λαχανικά όχι μόνο προσθέτουν γεύση, αλλά προσφέρουν και πιθανά υγιή για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και τονωτικών ιδιοτήτων του ανοσοποιητικού.
  • Ελαιόλαδο: Τα μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Ενσωματώνοντας αυτά τα υγιεινά συστατικά στη διατροφή σας, μπορείτε να κάνετε τις γεύσεις αυτού του πιάτου ενώ θρέφετε το σώμα σας.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτό το πιάτο με ξηρά μαύρα φασόλια, μπορεί να σας αρέσουν και αυτά τα παρόμοια

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button